Τι ειναι το eft

Οι Τεχνικές της Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) είναι ένα σύνολο διαφορετικών τεχνικών που έχουν τη δυνατότητα να διορθώνουν τις ενεργειακές διαταραχές του σώματος. Κάθε αρνητικό συναίσθημα διαταράσσει τη ροή της ενέργειας «Τσι». Για να διορθώσουμε την διαταραχή αυτή χτυπάμε απαλά πάνω σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που ονομάζονται Μεσημβρινοί. Καθώς χτυπάμε στα σημεία μιλάμε δυνατά και εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και σκέψεις.

Το EFT αναπτύχθηκε από τον Gary Craig τη δεκαετία του ’90, ο οποίος εξέλιξε την τεχνική του Δρ Roger Callahan the Thought Field Energy.

Οι ενεργειακές διαταραχές όπως ανέφερα παραπάνω μπορούν να εκδηλωθούν στο σώμα μας με τη μορφή συναισθηματικού ή σωματικού πόνου.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι καθώς εκφράζετε αυτό που νιώθετε και χτυπάτε στα σημεία η ένταση που νιώθετε στο σώμα σας ανεβαίνει και μετά σταδιακά να πέφτει.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι Μεσημβρινοί συνδέονται με τα κέντρα του πόνου στον εγκέφαλο σας. Οσο χτυπάτε απαλά στα σημεία ο εγκέφαλό σας στέλνει καταπραϋντικά σήματα στο σώμα σας. Με λίγα λόγια, το χτύπημα στα σημεία αφαιρεί την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων.

Μετά από μερικούς κύκλους χτυπήματος μπορείτε να θυμάστε τα δυσάρεστα γεγονότα ή ότι σας προκαλεί να νιώθετε άσχημα αλλά χωρίς τα αρνητικά συναισθήματα.

Όταν δεν υπάρχουν έντονα αρνητικά συναισθήματα, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες καλύτερα και να αποκτήσετε μια διαφορετική προοπτική του αρνητικού γεγονότος.

Ενα παράδειγμα

Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα του φόβου της δημόσιας ομιλίας και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε το EFT για να εξαλείψουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Ας πούμε ότι όταν ήσασταν δέκα ετών, ο δάσκαλος σας ζήτησε να σηκωθείτε και να διαβάσετε ένα ποίημα δυνατά. Τη στιγμή που αρχίσατε να διαβάζετε, πολλοί από τους συμμαθητές σου άρχισαν να γελούν. Η αντίδραση σας είναι να σταματήσετε να διαβάζετε και φεύγετε από την τάξη νιώθοντας ντροπιασμένος. Μετά από εκείνη την ημέρα και κάθε φορά που πρέπει να μιλήσετε μπροστά σε ένα κοινό νιώθετε ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα, χωρίς να γνωρίζετε από που προέρχεται.

Photo by ICSA on Pexels.com

Σήμερα λοιπόν, είστε πλέον ενήλικας και πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά σας. Η σκέψη της παρουσίασης σαν κάνετε να ιδρώνετε, να έχετε ναυτία και να νιώθετε ένα έντονο σφίξιμο στο στομάχι.

Αυτό που συνέβη εδώ είναι ότι ο εγκέφαλός σας μετά το πρώτο συμβάν στην τάξη, κατηγοριοποίησε όλα τα παρόμοια γεγονότα, δηλαδή η ομιλία μπροστά σε κόσμο, ως ίδια και τα χαρακτηρίζει ως επικίνδυνα. Έτσι κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να μιλήσετε δημοσίως, νιώθετε τα ίδια συναισθήματα όπως και την πρώτη φορά. Η σύνηθης αντίδραση εδώ είναι η αποφυγή. 

Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, άλλες λειτουργίες όπως η λογική, η προσοχή και η συγκέντρωση υπολειτουργούν, γι’αυτό τείνουμε να κάνουμε λάθη γι’αυτό και μας συμβαίνουν περισσότερα ατυχήματα όταν είμαστε αγχωμένοι.

Αυτό που κάνουμε με το EFT είναι χτυπήσουμε απαλά στα σημεία και να επαναφέρουμε το περιστατικό του σχολείου. Συγκεντρωνόμαστε πάνω στις ανησυχητικές σκέψεις και τις αισθήσεις του σώματος και ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στέλνοντας καταπραϋντικά σήματα στο σώμα. Όσο περισσότερο χτυπάτε στα σημεία τόσο πιο ήρεμοι θα νιώσετε. Με έναν τρόπο μπορείτε να θυμηθείτε το παρελθοντικό γεγονός ή ακόμη και να κάνετε μια παρουσίαση, αλλά χωρίς τα έντονα αρνητικά συναισθήματα. Είναι σαν να γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ συναισθήματος και ανάμνησης.

Μάθε περισσότερα εδώ

Διαφήμιση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...