ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ..

Μία πρόταση, χίλια λάθη.

‘Εχουμε την τάση πολύ συχνά να παρερμηνεύουμε γεγονότα και να τους δίνουμε μια τελείως διαφορετική ερμηνεία, και το οποίο μας φέρνει πολύ συχνά σε σύγκρουση με τους άλλους.

‘Οσο και να θέλουμε κάποιες φορές, είναι αδύνατον να μπούμε στη θέση του άλλου και να βιώσουμε ακριβώς αυτό που περνάει εκείνη τη στιγμή. Ας δούμε γιατί. Οι πράξεις μας, τα συναισθήματα μας, τα πιστεύω μας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως:

 • Γονίδια
 • Συναισθηματικά και σωματικά τραύματα
 • Το περιβάλλον που μεγαλώσαμε
 • Η ιδιοσυγκρασία μας
 • Η συναισθηματική μας ωριμότητα
 • Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κ.α

‘Αλλοι παράγοντες έχουνε μεγαλύτερη και άλλη μικρότερη βαρύτητα και αυτό μπορεί να αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις συνθήκες. ‘Ερευνες ακόμη και σε μονοζυγώτες διδύμους έδειξαν ότι ακόμη και αν έχουνε το ίδια ακριβώς γονίδια και έχουν μεγαλώσει στο ίδιο περιβάλλον, παρόλα αυτά να παρουσιάζουν διαφορές στο πώς αξιολογούν και πράττουν στην ίδια συνθήκη (πηγές είναι στο τέλος του άρθρου).

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους μπορούνε να καταλάβουν κάποιον που δεν γνωρίζουν και να αξιολογήσουν τις πράξεις του με ακρίβεια;

Τυπικές παρερμηνείες είναι οι εξής:

 • Να θεωρούμε επειδή κάποιος άλλος περνάει κάτι ανάλογο με αυτό που περνάμε εμείς να θεωρούμε ότι το βιώνει με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, αν κάτι θεωρήσαμε εύκολο για εμάς να θεωρούμε λανθασμένα ότι είναι εύκολο και για τους άλλους, π.χ μάθαμε να οδηγούμε εύκολα ή να έχουμε περάσει εξετάσεις εύκολα και να θεωρούμε ότι είναι εύκολο για όλους.
 • Να έχουμε μια έντονη ανάγκη και να θεωρούμε ότι όλοι έχουνε την ίδια ανάγκη, οπότε να ερμηνεύουμε τις πράξεις τους ώστε να επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη πιστεύουμε π.χ να θεωρούμε τις ερωτικές σχέσεις πολύ σημαντικές οπότε να παρερμηνεύουμε την κίνηση οποιουδήποτε σαν να το θέλει το ίδιο έντονα με την δικαιολογία ότι δεν το ξέρει ή ότι δεν θέλει να το παραδεχτεί.
 • Να έχουμε γνώσεις για κάτι και να θεωρούμε ότι οι άλλοι που δεν έχουν την γνώση αυτή καταλαβαίνουνε την λογική πίσω από αυτό που λέμε. Το αντίθετο επίσης, να μην έχουμε την γνώση και να θεωρούμε εσφαλμένα ότι καταλαβαίνουμε και είμαστε σε θέση να αξιολογούμε αυτό που μας λένε αυτοί που έχουνε την γνώση π.χ τα εμβόλια.
 • Να αξιολογούμε τον τρόπο ζωής, ικανότητες, εμφάνιση κλπ και να βγάζουμε επιφανειακά συμπεράσματα μέσα από αυτό που μας λέει κάποιος ή από αυτό που βλέπουμε. Για παράδειγμα, αν είναι όμορφος κάποιος να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν έχει πρόβλημα να βρεί σύντροφο, αν έχει λεφτά σίγουρα είναι ευτυχισμένος, αν παρουσιάζεται με αυτοπεποίθηση τότε έχει σίγουρα αυτοπεποίθηση.
 • Να κάνει κάποιος κάτι και να θεωρούμε δεδομένο ότι το κάνει επίτηδες για να μας ενοχλήσει ενώ αυτό δεν έχει περάσει καν από το μυαλό του άλλου, ούτε ασυνείδητα. Το αντίθετο επίσης, να κάνει κάποιος κάτι και να θεωρούμε ότι το κάνει από την καλή του την καρδιά ενώ αυτός το κάνει για να πετύχει κάτι κ.α.

Αυτό όμως που βιώνουμε και θεωρούμε σαν ομοιότητα είναι οι παρόμοιες εμπειρίες. Δηλαδή δύο άνθρωποι που έχουνε χάσει τον σύντροφο τους για παράδειγμα βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια παρόμοια συναισθήματα όπως την άρνηση τον φόβο, το άγχος, την απελπισία κλπ. Παρόλο όμως που έχουν τα ίδια συναισθήματα δεν σημαίνει ότι τα βιώνουν και με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή ο ένας για παράδειγμα μπορεί να το βιώσει με σωματικούς πόνους, να κλάψει και να ουρλιάξει και ο άλλος να μείνει παγωμένος και να μην δείξει τίποτα.

Ο λόγος που τείνουμε να παρερμηνεύουμε την συμπεριφορά των άλλων έχει να κάνει καθαρά με τις δικές μας ανάγκες, τραύματα και νοητικούς η συναισθηματικούς περιορισμούς. Αν για παράδειγμα είχαμε μία τραυματική εμπειρία στο παρελθόν την οποία δεν έχουμε δουλέψει για παράδειγμα μας έχουνε απορρίψει τότε θα περιμένουμε λανθασμένα ότι οι άλλοι θα μας απορρίψουν ακόμη και αν δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό θα συμβεί. Αν βρισκόμαστε κάτω από στρες ή νιώθουμε έντονο φόβο για κάτι θα βγάλουμε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα σε σύγκριση με το αν είμασταν σε ήρεμη κατάσταση.

Αν όμως πάρουμε ως δεδομένο ότι ο καθένας βιώνει τις εμπειρίες διαφορετικά, σταματήσουμε να βγάζουμε βιαστικά επιφανειακά συμπεράσματα, δουλέψουμε ουσιαστικά τα δικά μας τραύματα τότε και η σχέση με τους άλλους θα βελτιωθεί αισθητά.

Πηγές: https://kids.frontiersin.org/articles/10.3389/frym.2019.00059

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/equal-environment-assumption

Διαφήμιση

Μιὰ σκέψη πάνω στὸ “ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ..

 1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Τι ειναι η ωριμοτητα; – ΒΙΒΗ ΜΑΡΚΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...