Πολύ συχνά όταν αναφερόμαστε στα χρήματα χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως ‘τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά, δεν φτάνουν, τα λεφτά πάνε στα λεφτά’ κτλ. Πολλές από αυτές τις εκφράσεις τις έχουμε ακούσει και τις έχουμε υιοθετήσει χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τι σημαίνουν.

Αν έχουμε το πιστεύω ότι τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά, τότε οι κινήσεις μας, οι αποφάσεις και τα συναισθήματα μας θα καθορίζονται από αυτά τα πιστεύω. Θα ανησυχούμε ότι τα χρήματα δεν θα μας φτάσουν ακόμη και αν έχουμε εκατομμύρια στην τράπεζα. Όσο πιο πολλά χρήματα έχουμε, τόσο πιο ακριβές οι ανάγκες μας γίνονται. Οπότε ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πιστεύω αυτά.
Καταρχάς, ας δούμε ένα πολύ κοινό μηχανισμό που ασυνείδητα χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι μας. Όταν έχουμε ένα ισχυρό πιστεύω για τον εαυτό μας και δεν το δουλέψουμε, αυτό βρίσκει εξόδους έκφρασης μέσα από καταστάσεις φαινομενικά άσχετες με το θέμα μας.
Αν εγώ πιστεύω ότι δεν είμαι αρκετά καλή και συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους, πάντα θα νιώθω λιγότερο καλή σε κάτι. Αυτό ξεκινάει στην παιδική μας ηλικία. Αν πιστεύω ότι και να κάνω δεν μπορώ να τα καταφέρω ή ότι κάνω δεν είναι καλό, θα βγει έμμεσα είτε μέσω της οικονομικής μας κατάστασης, μέσω των ακαδημαϊκών επιδόσεων, στις σχέσεις μου και αλλού.

Tα πιστεύω μας είναι σαν το νερό που ψάχνει απεγνωσμένα μια έξοδο για να βγεί από όπου και όπως μπορεί. Οι εκφράσεις όπως τα χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά, ακόμη και αν τις έχουμε ακούσει από άλλους πάντα εκφράζουν κάτι που νιώθουμε μέσα μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που νιώθουμε τόσο άσχημα για τον εαυτό μας όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα.
Αν για όλες τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για τα χρήματα τις αλλάξουμε και στην θέση της λέξης χρήματα βάλουμε την λέξη εγώ, τότε θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα των πιστεύω που έχουμε για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις μας. Δηλαδή, αντί να πούμε ότι χρήματα δεν είναι ποτέ αρκετά μπορούμε να πούμε εγώ δεν είμαι αρκετά καλή. Τα χρήματα δεν φτάνουν γιατί εγώ δεν είμαι αρκετή καλή για να πετύχω τον στόχο μου, η προσπάθεια μου δεν φτάνει. Οτι και να κάνω δεν μπορώ να κρατήσω λεφτά είναι σαν να λέμε ότι και να κάνω δεν μπορώ να κρατήσω αγάπη και ανθρώπους στη ζωή μου.
Άλλες φορές πάλι εκφράζουμε συναισθήματα και φόβους χρησιμοποιώντας τα χρήματα. Μπορεί να πούμε, ‘φοβάμαι ότι θα χάσω χρήματα, δεν έχω σταθερό εισόδημα, τα χρήματα μου κρατάνε λίγα γιατί τα ξοδεύω όλα και δεν μου φτάνουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Εδώ εκφράζουμε φόβους που έχουνε να κάνουνε και πάλι με τις σχέσεις μας και τους ανθρώπους στην ζωή μας. Μέσα από την έκφραση φοβάμαι μην χάσω τα χρήματα μου εκφράζουμε τον φόβο της εγκατάλειψης, χάνω ανθρώπους, οι σχέσεις μου κρατάνε λίγο, δεν έχω ανθρώπους όταν τους χρειάζομαι, δεν έχω υποστήριξη, ασφάλεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα κτλ.
Αλλες φορές πάλι ανακουφίζουμε το ένα άγχος με άλλο. Μπορεί να νιώθουμε άγχος για την σχέση μας αλλά αντί να δούμε τι συμβαίνει με αυτό να μεταφέρουμε το άγχος στα χρήματα και θεωρούμε ότι αυτό φταίει που νιώθουμε άσχημα. Αν χρησιμοποιούμε τα χρήματα σαν αμυντικό μηχανισμό είναι λογικό ότι θα έχουμε και μεγάλη αντίσταση να τον αλλάξουμε. Τα οικονομικά μας θέματα μας κρατάνε ασφαλή με κάποιον τρόπο. Απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να έχουμε πιο υγιείς τρόπους για να νιώθουμε ασφάλεια.
‘Ολα αυτά βγαίνουν πολύ συχνά στις συνεδρίες του EFT. Μόλις αλλάξουμε τις προτάσεις που χρησιμοποιούμε τότε παρατηρούμε πόσο άβολα νιώθει το άτομο.
Οπότε για να αλλάξει η σχέση σας με τα χρήματα πρέπει πρώτα να βελτιωθεί η σχέση με τον εαυτό σας. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται να βελτιώσετε επίσης τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τα χρήματα και τον τρόπο που τα διαχειρίζεστε.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να δουλεύετε τα οικονομικά σας θέματα.
- Να γράψετε σε μια κόλλα χαρτί όλα σας τα πιστεύω για τα χρήματα όπως ‘τα λεφτά δεν είναι ποτέ αρκετά, τα λεφτά πάνε στα λεφτά’ κτλ.
- Αλλάξετε τις προτάσεις και αντικαταστήστε την λέξη λεφτά με το εγώ.
- Γράψτε του λόγους για τους οποίους μπορείτε να νιώθετε έτσι για τον εαυτό σας. Εχει να κάνει με το περιβάλλον που μεγαλώσατε και τα μηνύματα που πήρατε; Γράψτε όσο το δυνατόν πιο πολλές λεπτομέρειες γίνεται.
- Σημειώστε το πότε ξεκινήσανε τα οικονομικά σας προβλήματα, τί συνέβαινε στην ζωή σας τότε; Εκτός και αν ποτέ δεν καταφέρατε να έχετε αρκετά χρήματα, γράψτε το και αυτό.
- Τα οικονομικά προβλήματα διεγείρουν συναισθήματα ντροπής, εγκλωβισμού, φόβου εγκατάλειψης, φόβων απώλειας ασφάλειας και σιγουριάς. Για ποιές άλλες καταστάσεις στην ζωή σας βιώνετε ανάλογα (κάποια ή όλα) συναισθήματα, άσχετα με τα χρήματα;
- Ποιός, τί και πώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα θέματα σας με τα χρήματα. Eίναι θεραπευτής, λογιστής, οικονομικός σύμβουλος ή και όλα αυτά μαζί; Αν ναί πόσα περίπου χρήματα θα χρειαστείτε για αυτήν την βοήθεια και που μπορείτε να βρείτε τα χρήματα αυτά;
Αυτή η δουλειά θα σας δώσει μια πολύ καλή εικόνα για τους λόγους τους οποίους είτε οδηγηθήκατε στα οικονομικά προβλήματα ή δεν είχατε ποτέ αρκετά χρήματα. Ξεκινώντας να κάνετε την λίστα αυτή θα νιώσετε αμέσως ότι ξεκινήσατε να αντιμετωπίζετε τα θέματα σας. Αρκεί να κάνετε αυτήν την μικρή αρχή για να αλλάξει η κατάσταση σας. Από εσάς εξαρτάται και εσείς μπορείτε να το αλλάξετε.
Βιβή Μαρκατοπούλου
info@vivi-mark.com